Düğmeli Ata Yeleği Yapılışı
Düğmeli Ata Yeleği Yapılışı
Ata yeleği tarifi yapmak için gerekli malzemelere ulaşmak gerekir. Malzemeler elde dildikten hemen sonra örgü aşamasına geçiş yapılabilir. Düğmeli ata yeleği yapabilmek için daha önceden haraşo tekniğini denemek de önemlidir. Düğmeli ata yeleği yapmak isteyenler uygun ip, şiş ve tekniğe sahip oldukları sürece yeleği kısa sürede tamamlayabilir.
Düğmeli Ata Yeleği Malzemeleri Nedir?
Ata yeleği için gereken malzemeler arasında ip ve şiş bulunur. Bunların türü ve numarası ise kişiden kişiye değişebilir. Genellikle tercih edilen ata yeleği malzemeleri şu şekilde sıralanabilir:
- Şiş: 3.5 numara şiş en çok tercih edilen şiştir. 2 adet 3.5 numara şiş ile düğmeli ata yeleği yapılabilir.
- İp: İstenilen renkte ip tercih edilebilir. Genellikle orta kalınlıkta ya da daha önce ip modelleri tercih edilmektedir. İp kalınlığına bağlı olarak şiş numarasının değiştirilmesi de mümkündür.
- Aksesuar: Ata yeleğini düğmeli yapmak isteyenlerin mutlaka ip ile uyumlu düğme almaları da gerekir.
Düğmeli Ata Yeleği Tekniği Nedir?
Ata yeleğinin örgü tekniği çoğunlukla haraşodur. Farklı teknikler ile yapılabilen yelek modelleri olmasına karşın ata yeleği için haraşo tekniği tercih edilir. Düğmeli ata yeleği yapmak isteyenler haraşo tekniğini kullanmalıdır. Bu teknik çoğunlukla bir ters ve bir düz olmak üzere kurgulanmıştır.
Örgü esnasında hızlı hareketler ile bir ters ve bir düz yapılır. Yeleğin boyutlarına bağlı olarak dizim sırası değişebilir. Haraşo örgü tekniği, ajur tekniği olarak da bilinmektedir. Düz örgü ve ters örgü birlikte kullanıldığı için düğmeli ata yeleği daha kabarık bir görünüm elde edecektir.
Düğmeli Ata Yeleği Tarifi Nedir?
Düğmeli ata yeleğinin yapılışı şu şekilde sıralanabilir:
- Öncelikle hangi yönden başlanacağına karar verilir.
- Parçalar ayrılır (sol ön kıyı, sağ ön kıyı, yaka, sırt, ön geniş vb.).
- Çoğunlukla sol ön ile başlanır.
- Şişe 3 ilmek attıktan sonra istenilen boyutlara bağlı olarak ilmek sayısı 30 ila 35 arasına çıkarılabilir. Daha az ya da daha çok ilmek atılması mümkündür.
- Arttırma yapılarak düğmeli ata yeleği 3 ilmek, 4 ilmek formatı ile örülmeye devam edilir.
Bir önceki yazımız olan Zigzag Tekniğiyle Motif Birleştirme başlıklı makalemizde motif birleştirme ve zigzag motif hakkında bilgiler verilmektedir.
Her gün yeni bir örgü modelini sizinle paylaşmaktayım. Her gün yeni bir örgü modeli öğrenmek için ziyaret ediniz.