Düz Örgü Nasıl Örülür?

Örgülerden kazak, patik, çorap, altlı üstlü takım elbise, bebekler ve büyükler için yelek ve elbise gibi kıyafetler örülebilir. Ev hanımlarının ip numarasına göre ördükleri bu örgüler hem kışlık hem de yazlık için örülebilir. Düz örgü genellikle kışlık kıyafetler için kullanılır ve yapılışı en kolay örgü çeşididir. Yeni örgüye başlayanların örebileceği bu örgü çeşidinde 2 adet numaralı şişler kullanılır. Düz örgü nasıl örülür? diyorsanız basit birkaç teknikle istediğiniz şekli çıkarabilirsiniz.
Düz Örgü Aşamaları Nelerdir?
- Öncelikle örmek istediğiniz ipin rengini, şişin kalınlığını, öreceğiniz modeli belirleyerek örmeye başlıyoruz.
- Şişin birini alıyoruz ve ipin ucunu şişe bağlıyoruz.
- Diğer elinizle düğüm atar gibi şişin içinden geçiriyoruz.
- Bu düğümler öreceğimiz modelin başlangıç noktasındaki sayı ile aynı olmalıdır.
- Daha sonra sol elinizin başparmağına ipi doluyoruz ve diğer şişi de elinize alarak örmeye başlıyoruz. (bu örme şekli elinizin kullanış şekline göre değişebilir. Örneğin sol elinizi daha çok kullanıyorsanız sol elinizle örme işlemi yaparsınız. Buradaki talimatı hangi elinizi daha çok kullanıyorsanız kendinizi ona göre ayarlayabilirsiniz)
- Sol elinizde düğümlü şiş, sağ elinizde boş şiş gelecek şekilde alıyoruz.
- İlmeğin sol kısmından boş şişi batırıyoruz ve parmağımıza doladığımız ipten boş şişin ucuna 1 kez doluyoruz.
- İpi doladığımız şişi ilmeğin içinden geçirerek boş şişe kaydırıyoruz.
- Diğer ilmekler için de aynı yöntemi kullanıyoruz.
- Öreceğiniz modele göre düz örgüyü örerken ilmek sayısını örgünüzü azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz.
Düz Örgü İle Neler Yapılır?
Düz örgü ile istediğiniz birçok modeli yapabilirsiniz. Patik, kazak, yelek, bebek kıyafetleri gibi birçok modele uygundur. Siz örgünüzü örerken süslü görünmesini istiyorsanız akıllı iplik denilen ip çeşidini alarak kendiliğinden desen oluşmasını sağlayabilirsiniz. Ya da öreceğiniz modelde şekiller var ise ilmek sayısına göre renkli ipler kullanabilirsiniz. Örneğin bir ev resmi var ise ördükçe ilmek sayısına bakarak çatısını kırmızı, evin kendisini sarı ya da mavi kapısını penceresini istediğiniz renkte örebilirsiniz. Bunların dışında düz ördüğünüz örgüyü süslemek için ayrı olarak çiçek, gül, lale gibi şekilleri tığı ile örterek örgünüze dikebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Tığ İşi Şal, Yelek ve Battaniye Yapılışı başlıklı makalemizde battaniye, şal ve TIĞ hakkında bilgiler verilmektedir.

Her gün yeni bir örgü modelini sizinle paylaşmaktayım. Her gün yeni bir örgü modeli öğrenmek için ziyaret ediniz.