Mekik Oyasında Temel Zincir Atma Tekniği

Mekik oyasının yüzlerce yıl önce denizcilerin ihtiyaç duydukları düğüm çeşitliliği dolayısıyla ortaya çıkmış ancak 1900’lü yıllarda süsleme ve oyalama tekniği olarak geliştirilmiştir. Dünya çapında kullanılan bu teknik için her dilde farklı kelimeler kullanılıyor. Genel olarak bu kelimeler düğümleme ya da bağlama anlamlarını taşıyor.
Mekik oyası diğer işleme teknikleri kadar yaygın kullanılmıyor. Yapımında tığ ya da şişin kullanılmıyor oluşu bu işlemenin zor olduğu algısını yaratıyor. Farklılıklara çekimser yaklaşan insan psikolojisi mecburi bir işlem olmayan bu teknikten uzak durmayı tercih edebiliyor.

Mekik Oyası Hangi Alanlarda Kullanılır?
Mekik oyasının kullanım alanı bu oyayı işlemeyi bilenlerin ve tercih edenlerin sayıca az olması dolayısıyla pek genişleme imkânı bulamıyor. İğne oyası, örgü gibi çok kullanılan yöntemlerin beyin fırtınası yaratarak türetilme şansları, mekik oyası için pek mümkün olmadı.
Her ne kadar az kullanılsa da özellikle türbanlı kadınlar en az bir tane mekik oyalı baş örtüsü edinmek isterler. Mekik oyasını oyalama sektörünün pırlantası gibi düşünmek yanlış olmaz. Herkesin beğendiği ancak sahip olamadığı bir parça, tıpkı değerli mücevherler gibi.
Mekik oyasının çok yaygın olmasa da kullanım alanları aşağıdaki gibidir:
- Baş örtülerinin kenarları
- Özel kıyafetleri yakaları
- Mobilya ve vitrinleri süslemek için kullanılan salon takımları
- Masa örtüleri
- Eldivenler
- Havlu kenarı
- Mendil kenarları
- Takılar

Mekik Oyasında Temel Zincir Nasıl Atılır?
Mekik oyasında yapı taşı zincir atmaktır. Mantıken danteldeki zincirle aynı olsa da yapılışı bir hayli farklı. Mekik oyası görünüm olarak da çok küçük düğümlerden oluşmasıyla da iğne oyasına çok benziyor. Küçük bir mekikten halka yapmak için onlarca hamle yapmak gerekebilir. Mekik oyasında temel zincir atımı için adım adım ilerleyiş aşağıdaki gibidir:
- Öncelikle mekik denen cımbıza benzer aletin ortasındaki makaraya yeteri miktarda ip sıkı şekilde sarılır. Sadece deneme amaçlı yapılıyorsa 2 ya da 3 metre yeterli olacaktır.
- Mekikteki ipten iki karış kadar çözülerek ipin ucu baş parmak ve işaret parmakla tutulur.
- İp, işaret parmağın arkasından geçirilerek düz bir şekilde havada duran diğer üç parmağın da etrafında dolandıktan sonra, işaret ve baş parmak arasına sıkıştırılır.
- Bu aşamada ipin çok gergin ya da çok gevşek olmaması gerekir.
- Diğer elle tutulan mekik, işaret parmakla orta parmak arasında kalan ipin üstünden geçirilip alt taraftan ortada oluşan ip halkasından gövdeye doğru çekilerek sıkıştırılır.
- Bu işlem bir alttan bir üstten geçirilerek devam eder.

Mekik Oyası Zincir Atma Tekniği Anlatımlı
-
Bebekler İçin Kruvaze Patik Yapımı
Bizi Sosyal Medyalarda Paylaşın.Bebekler İçin Kruvaze Patik Yapımı Bir önceki yazımız olan Balonlu Çocuk Ceket Yapılışı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz. Kolay ÖrgülerHer gün yeni bir örgü modelini sizinle paylaşmaktayım. Her gün yeni bir örgü modeli öğrenmek için ziyaret ediniz.
-
Balonlu Çocuk Ceket Yapılışı
Bizi Sosyal Medyalarda Paylaşın.Balonlu çocuk ceketi yapmak isteyenler bir ters bir düz olarak ördükleri ceketin üzerine balon deseni ekleyebilir. Daha kabarık bir model isteyenler 2 ters bir düz olan modeli de tercih edebilirler. Bu durumda istedikleri renk ile ya da renkler ile hırkayı ölmeleri tamamlandıktan sonra üzerine balon desenleri örmeleri mümkündür. Balon desenleri genellikle bakır, […]
-
Arı Kovanı Yelek Yapılışı
Bizi Sosyal Medyalarda Paylaşın.Arı kovanı modelinde yelek yapmak isteyenlere yönelik birbirinden farklı tarifler bulunsa da orijinal örgü modeline ulaşmak önemlidir. Arı kovanı yelek yapılışı için öncelikle gerekli malzemeleri düzenlemek gerekir. Malzemelere sahip olan kişiler aşağıdaki tarife bağlı kalarak arı kovanı yelek yapabilir. Çoğunlukla bebekler ve çocuklar için yapılan arı kovanı yelek modeli örgü modelleri arasında […]
Bir önceki yazımız olan 2021 Yılı Tığ İşi Çeyizlik Oya Modelleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Her gün yeni bir örgü modelini sizinle paylaşmaktayım. Her gün yeni bir örgü modeli öğrenmek için ziyaret ediniz.