Örgüde Teknikler Nelerdir?

Örgü, farklı tekniklerin bir araya gelmesiyle oluşan bir el sanatıdır. Örgüde kullanılan bazı teknikler arasında düz örgü, ters örgü, saç örgüsü, ajur örgü, kabartma örgü, lastik örgü, şiş örgü ve tığ işi örgü bulunur. Örgü teknikleri, örgü projelerinin tasarımı ve yapımı için kullanılır ve farklı örgü desenleri ve dokuları yaratır.


Düz Örgü ve Ters Örgü Teknikleri
Düz örgü ve ters örgü, örgüde en temel tekniklerdir ve birçok örgü projesinde kullanılırlar. Düz örgü tekniği, örgü ipliği ile sadece düz örgü yapmak anlamına gelir. Bu teknik, örgü ipliği ilmeklerinin örgü şişine düz olarak yerleştirilmesi ile yapılır. Düz örgü tekniği, birçok örgü projesinde kullanılan temel bir tekniktir ve genellikle örgü desenlerinde düz örgü ve ters örgü kombinasyonu kullanılır.
Ters örgü tekniği, düz örgü tekniklerine benzer ancak örgü ipliği ilmekleri ters olarak yerleştirilir. Ters örgü tekniği ile örülen bir örgü parçası, düz örgü ile örülen parçadan daha yoğun bir dokuya sahip olacaktır. Ters örgü tekniği genellikle yüzü düz örgü ile kaplı olacak şekilde örgü projelerinde kullanılır.


Şiş Örgü ve Tığ İşi Örgü Teknikleri Arasındaki Farklar
Şiş örgü, genellikle iki şiş kullanılarak yapılır ve bu teknik ile örgü ipliği ilmekleri şişler arasında örülür. Şiş örgü ile örülen örgülerin daha sıkı ve katı bir dokusu vardır. Bu teknikle daha büyük örgü parçaları yapmak daha kolaydır, ancak daha az ayrıntı elde edilir.Tığ işi örgü, örgü ipliği ilmeklerini tığa yerleştirerek yapılır. Tığ işi örgüde, şiş örgüden daha küçük örgü parçaları yapmak mümkündür. Bu teknik ile daha ayrıntılı işlemeler, desenler ve dantel gibi örgü projeleri yapmak mümkündür. Tığ işi örgü ile örülen örgüler, şiş örgüye göre daha ince ve hafif bir dokuya sahiptir.
Şiş örgü ve tığ işi örgü teknikleri arasında seçim yapmak, örgü projenizin türüne ve hangi örgü parçalarını yaratmak istediğinize bağlıdır. Şiş örgü, daha büyük örgü projeleri için idealdir ve daha az detay gerektiren örgü parçaları yapmak için uygundur. Tığ işi örgü ise daha ince örgü parçaları yapmak için idealdir ve daha ayrıntılı işlemeler ve desenler yapmak mümkündür.

Tığ İşi Örgü ve Şiş Örgü Teknikleri İle Neler Yapılabilir?
Tığ ve şiş ile yapabileceğiniz bazı örgü teknikleri:
Tığ İşi Örgü:
- Bebek battaniyesi
- Şal
- Eşarp
- Eldiven
- Yelek
- Hırka
- Kazak
- Çanta
- Dantel
Şiş Örgü:
- Kazak
- Yelek
- Hırka
- Şal
- Battaniye
- Atkı
- Bere
- Eldiven
- Çorap

Yeni Başlayanlar İçin Örgü Teknikleri
-
Bebekler İçin Kruvaze Patik Yapımı
Bizi Sosyal Medyalarda Paylaşın.Bebekler İçin Kruvaze Patik Yapımı Bir önceki yazımız olan Balonlu Çocuk Ceket Yapılışı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz. Kolay ÖrgülerHer gün yeni bir örgü modelini sizinle paylaşmaktayım. Her gün yeni bir örgü modeli öğrenmek için ziyaret ediniz.
-
Balonlu Çocuk Ceket Yapılışı
Bizi Sosyal Medyalarda Paylaşın.Balonlu çocuk ceketi yapmak isteyenler bir ters bir düz olarak ördükleri ceketin üzerine balon deseni ekleyebilir. Daha kabarık bir model isteyenler 2 ters bir düz olan modeli de tercih edebilirler. Bu durumda istedikleri renk ile ya da renkler ile hırkayı ölmeleri tamamlandıktan sonra üzerine balon desenleri örmeleri mümkündür. Balon desenleri genellikle bakır, […]
-
Arı Kovanı Yelek Yapılışı
Bizi Sosyal Medyalarda Paylaşın.Arı kovanı modelinde yelek yapmak isteyenlere yönelik birbirinden farklı tarifler bulunsa da orijinal örgü modeline ulaşmak önemlidir. Arı kovanı yelek yapılışı için öncelikle gerekli malzemeleri düzenlemek gerekir. Malzemelere sahip olan kişiler aşağıdaki tarife bağlı kalarak arı kovanı yelek yapabilir. Çoğunlukla bebekler ve çocuklar için yapılan arı kovanı yelek modeli örgü modelleri arasında […]
Bir önceki yazımız olan Salopet Elbise Nasıl Dikilir? başlıklı makalemizde elbise ve salopet hakkında bilgiler verilmektedir.

Her gün yeni bir örgü modelini sizinle paylaşmaktayım. Her gün yeni bir örgü modeli öğrenmek için ziyaret ediniz.