El İşlemeli Seccade Modelleri Yapılışı

El işlemeli seccade modellerinin yapılışı işleme tekniğine bağlıdır. İşleme yapmak uzun sürdüğü için sabır ve özveri gerektirir. El işlemeli seccade teknikleri bir öğretici ya da kişisel yaratım gücüyle geliştirilebilir.

El İşlemeli Seccadelerin Tarihi
İslamiyet’in kabulü ve namaz ibadetinin kabulüyle birlikte seccade kültürü gelişmeye başladı. İlerleyen dönemlerde insan ve hayvan figürlerini yasaklayan İslam’ın hâkim olduğu coğrafyalarda süsleme satı yeni arayışlara girilerek teknikler geliştirildi. Böylelikle hat sanatı ve nakış teknikleri vuku buldu. Bu tekniklerden nakış, iğnenin girebildiği bütün kumaş ve yüzeylerin süslenmesinde kullanılmaya başladı.
16. yüzyılda renkli işlemeler kullanılmaya başlandı ve 17. Yüzyılda işlemeler ve renkler daha zor ve zahmetli versiyonlara büründü. Günümüze kadar sürekli gelişen ve yenilenen el işlemeleri hala yüzyıllar öncesinde olduğu gibi seccadeleri süslüyor.

El İşlemeli Seccadeler İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
El işlemeli seccadelerde olmazsa olmaz birkaç malzeme bulunur. Geri kalan süsleme ürünleri sonsuza kadar sayılabilir. İşleme ve süslemenin kaynağı olan hayal gücü sayesinde sürekli gelişip dönüşen ve dolayısıyla yelpazesi genişleyen el işlemeli seccade malzemeleri genel olarak şunlardır
Demirbaş malzemeler:
- Elyaf
- Dikiş ipi
- Makas
- Ölçü için cetvel
- İşaretleme için kalem ya da sabun
- İşleme modeli
- Astar
- Şablon ya da kalıp için kağıt
İşleme tekniği ve zevke göre değişebilecek malzemeler:
- Boncuk
- Kasnak
- Nakış ipi
- Tel ip
- Etamin
- Kurdele
- Özel işleme iğneleri

El İşlemeli Seccade Nasıl Yapılır?
El işlemeli seccade yapımı için genel bir tanım olduğundan net bir tarif verilmesi pek mümkün değildir. Öğrenilmesi ve geliştirilmesi yıllar süren tekniklerin detayına girmeden anlatılacak olursa:
- Öncelikle seccadenin ön yüzüne gelecek kumaş her neyse ayrı şekilde işlemeye başlanır.
- Ön yüzüne işlemesi tamamen bitince astar kumaş ile düz tarafları birbirine bakacak şekilde üst üste koyulur
- Kumaşların üstüne metrelik elyaf yerleştirilir.
- Seccadenin üç kenarı dikilip düzü çevrilir
- Son olarak açık kalan kenarda dikişi belli etmeyecek şekilde dikilerek seccade tamamlanır.
Bu adımlar el işlemeli seccadelerin hepsini de kullanılabilir. Aralarındaki fark ise işleme tekniği bağlantılı farklar olacaktır.
İşlemeli Etamin Seccade Modelleri
-
Bebekler İçin Kruvaze Patik Yapımı
Bizi Sosyal Medyalarda Paylaşın.Bebekler İçin Kruvaze Patik Yapımı Bir önceki yazımız olan Balonlu Çocuk Ceket Yapılışı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz. Kolay ÖrgülerHer gün yeni bir örgü modelini sizinle paylaşmaktayım. Her gün yeni bir örgü modeli öğrenmek için ziyaret ediniz.
-
Balonlu Çocuk Ceket Yapılışı
Bizi Sosyal Medyalarda Paylaşın.Balonlu çocuk ceketi yapmak isteyenler bir ters bir düz olarak ördükleri ceketin üzerine balon deseni ekleyebilir. Daha kabarık bir model isteyenler 2 ters bir düz olan modeli de tercih edebilirler. Bu durumda istedikleri renk ile ya da renkler ile hırkayı ölmeleri tamamlandıktan sonra üzerine balon desenleri örmeleri mümkündür. Balon desenleri genellikle bakır, […]
-
Arı Kovanı Yelek Yapılışı
Bizi Sosyal Medyalarda Paylaşın.Arı kovanı modelinde yelek yapmak isteyenlere yönelik birbirinden farklı tarifler bulunsa da orijinal örgü modeline ulaşmak önemlidir. Arı kovanı yelek yapılışı için öncelikle gerekli malzemeleri düzenlemek gerekir. Malzemelere sahip olan kişiler aşağıdaki tarife bağlı kalarak arı kovanı yelek yapabilir. Çoğunlukla bebekler ve çocuklar için yapılan arı kovanı yelek modeli örgü modelleri arasında […]
Bir önceki yazımız olan Kâbe Desenli Seccade Yapılışı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Her gün yeni bir örgü modelini sizinle paylaşmaktayım. Her gün yeni bir örgü modeli öğrenmek için ziyaret ediniz.